nr-logo

Hållbarhet i praktiken

pantar
Sommaren 2018 har varit extrem, både med ihållande värme och ett fotbolls-VM som påverkat konsumtionen av dryck.

Svenskar pantar som aldrig förr

Under maj, juni och juli har det pantats sammanlagt 615 miljoner pantförpackningar, vilket är 80 miljoner fler än normalt och en ökning med 15 procent. 

  • Annons 1

Årets sommarvärme har lett till rekordförsäljning av läsk, vatten, öl och cider. Det innebär också att vi slår pantrekord.

– Pantningen följer försäljningen, även om det råder en viss tidsförskjutning. Den enorma försäljningsökningen innebär att vi hanterat rekordstora mängder pantförpackningar under sommaren. Och även nu, efter semestertider, har vi fullt upp i fabriken, konstaterar Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack/Pantamera. 

Flera faktorer väger in

Även en normal sommar är det högsäsong för pantsystemet. Men sommaren 2018 har varit extrem, både med ihållande värme och ett fotbolls-VM som påverkat konsumtionen av dryck. 

Än så länge är inte pantstatistiken klar för hela sommaren. Men uppskattningsvis handlar det om minst 100 miljoner fler förpacknngar än en normal sommar, när augusti är medräknad. 

– I snitt återvinner vi i Sverige nästan nio av tio burkar och PET-flaskor, vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen på att panta, säger Katarina Lundell. 

Läs mer: Svensk kampanj om återanvändning utsedd till världens bästa

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4