nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenskar oroar sig för klimatet

  • Annons 1

Intresset för miljöfrågor ökar igen hos svenska folket, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. Oron för miljöhot hamnar på femte plats efter arbetslöshet, ekonomi, sjukvård och oro för att bli gammal och sjuk. Klimatfrågan har som enskild miljöfråga seglat upp på åttonde plats i tio-i-topp listan. Politikerna bär huvudansvaret för att åtgärda klimathotet, uppger 40 procent av de intervjuade. 60 procent av svenskarna tycker att politikerna inte tar sitt ansvar och sätter in tillräckligt med åtgärder.

Egna företagare oroade

En grupp som är speciellt oroade över klimatförändringarna är män och egna företagare.

–  Att egna företagare oroar sig för klimatet kan bero på att de i sin verksamhet ser ekonomiska skador som kan uppstå i kölvattnet av stormar och översvämningar, säger Dennis Pamlin, klimathandläggare på WWF.

Sifo-undersökningen bygger på intervjuer med 1 000 svenskar. 40 procent av de tillfrågade uppger miljögifter som det största miljöhotet medan 25 procent anser att klimatfrågan och växthuseffekten är viktigast.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.