nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ökat ansvarstagande från företag kan få stor påverkan på leverantörskedjor. FOTO: Pixabay

Svenska storföretag bör ta mer ansvar för leverantörskedjor

Enligt en rapport från organisationen WaterAid finns det stora möjligheter till förbättring i främst företags leverantörskedjor.

  • Annons 1

Många företag har ökat sitt miljömässiga och sociala ansvarstagande. Generellt ligger svenska företag i framkant när det gäller att integrera hållbarhetsmålen i sin verksamhet.

Men enligt WaterAids rapport finns det stor förbättringspotential inom flera områden, varav vatten, sanitet och hygien i leverantörskedjan kan förbättras avsevärt. Störst skillnad kommer denna förbättring göra för människor i utsatta områden.

Ökat ansvar gynnar företag

Utöver effekten på global utveckling visar rapporten att ökat ansvarstagande också är smart företagande som gynnar verksamheten. Det uppskattas att varje satsad krona på rent vatten och sanitet ger fyra kronor tillbaka till samhället genom bättre hälsa och ökad produktivitet.

– Vi upplever i våra kontakter med företag att det finns en stark vilja till förbättring när det kommer till vatten, sanitet och hygien i leverantörskedjan, vilket rapporten också visar. Men det är svårt för företagen att ensamma genomföra de nödvändiga åtgärderna. Det behövs globala samarbeten och tydligare riktlinjer för hur de ska arbete, säger Christian Lannerberth, Sveriges expert på företagssamarbeten, WaterAid.

Läs rapporten här.

Smutsigt vatten viktig orsak till undernäring

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.