nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ökat ansvarstagande från företag kan få stor påverkan på leverantörskedjor. FOTO: Pixabay

Svenska storföretag bör ta mer ansvar för leverantörskedjor

Enligt en rapport från organisationen WaterAid finns det stora möjligheter till förbättring i främst företags leverantörskedjor.

  • Annons 1

Många företag har ökat sitt miljömässiga och sociala ansvarstagande. Generellt ligger svenska företag i framkant när det gäller att integrera hållbarhetsmålen i sin verksamhet.

Men enligt WaterAids rapport finns det stor förbättringspotential inom flera områden, varav vatten, sanitet och hygien i leverantörskedjan kan förbättras avsevärt. Störst skillnad kommer denna förbättring göra för människor i utsatta områden.

Ökat ansvar gynnar företag

Utöver effekten på global utveckling visar rapporten att ökat ansvarstagande också är smart företagande som gynnar verksamheten. Det uppskattas att varje satsad krona på rent vatten och sanitet ger fyra kronor tillbaka till samhället genom bättre hälsa och ökad produktivitet.

– Vi upplever i våra kontakter med företag att det finns en stark vilja till förbättring när det kommer till vatten, sanitet och hygien i leverantörskedjan, vilket rapporten också visar. Men det är svårt för företagen att ensamma genomföra de nödvändiga åtgärderna. Det behövs globala samarbeten och tydligare riktlinjer för hur de ska arbete, säger Christian Lannerberth, Sveriges expert på företagssamarbeten, WaterAid.

Läs rapporten här.

Smutsigt vatten viktig orsak till undernäring

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.