nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svenska skogsmodellen får kritik

Biologiskt värdefulla skogar med hotade arter huggs systematiskt ned. Det visar en rapport från Naturskyddsföreningen som kritiserar den svenska skogsbruksmodellen.

  • Annons 1

Föreningen menar att den svenska modellen marknadsförs internationellt som det hållbara alternativet. Men rapporten Under the Cover of the Swedish Forestry Model visar att modellen i praktiken har lett till stor utarmning av skogens ekosystem eftersom den tillåter att artrika och biologiskt värdefulla naturskogar omvandlas till homogena och likåldriga trädplantage.

– Sverige ser idag ut att misslyckas med att uppnå miljömålet Levande skogar. Det internationella avtalet om skydd av 17 procent av ekologiskt representativa och väl sammanhållna ekosystem är redan idag mycket svårt att uppnå när det gäller produktiv skogsmark, säger Karin Åström, vice ordförande, Naturskyddsföreningen och menar att skogsvårdslagen tillåter både avverkning av fjällnära urskogsområden och av biologiskt viktiga nyckelbiotoper vilket leder till en fragmentering av värdefulla skogar.

Naturskyddsföreningen lämnade i somras skogscertifieringen Svenska FSC efter att flera skogsbolag brutit mot standarden och inte har behövt ta till några åtgärder.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.