nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenska it-chefer prioriterar inte energibesparingar

  • Annons 1

Pulsen Systems har frågat it-chefer i 100 av Sveriges största offentliga och privata verksamheter om deras syn på olika miljöfaktorer. 78 procent av it-avdelningarna har inte koll på sin energiåtgång eller -kostnader, visar intervjusvaren. Det ställs inga krav på energibesparande åtgärder och miljöarbetet försummas.

– Vår undersökning visar något av en paradox mellan attityd och praktik. För att it-avdelningarna ska bli bättre på energieffektivitet är det uppenbart att det också måste ha ansvar för sina energikostnader, kommenterar Ulf Ekbrant, vd på Pulsen Systems.

Ett sätt att kraftigt minska energiförbrukningen inom it-området är att virtualisera, eftersom det minskar behovet av servrar i datahallarna. Undersökningen visar att 6 av 10 it-chefer har genomfört virtualiseringsprojekt, men av dem anser endast hälften att energi- och miljöaspekter hade betydelse för varför man virtualiserar.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4