nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenska it-chefer prioriterar inte energibesparingar

  • Annons 1

Pulsen Systems har frågat it-chefer i 100 av Sveriges största offentliga och privata verksamheter om deras syn på olika miljöfaktorer. 78 procent av it-avdelningarna har inte koll på sin energiåtgång eller -kostnader, visar intervjusvaren. Det ställs inga krav på energibesparande åtgärder och miljöarbetet försummas.

– Vår undersökning visar något av en paradox mellan attityd och praktik. För att it-avdelningarna ska bli bättre på energieffektivitet är det uppenbart att det också måste ha ansvar för sina energikostnader, kommenterar Ulf Ekbrant, vd på Pulsen Systems.

Ett sätt att kraftigt minska energiförbrukningen inom it-området är att virtualisera, eftersom det minskar behovet av servrar i datahallarna. Undersökningen visar att 6 av 10 it-chefer har genomfört virtualiseringsprojekt, men av dem anser endast hälften att energi- och miljöaspekter hade betydelse för varför man virtualiserar.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.