nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Många glaciärer har minskat betydligt i storlek sedan 2008, enligt data från Lantmäteriet.
Många glaciärer har minskat betydligt i storlek sedan 2008, enligt data från Lantmäteriet. FOTO: Shutterstock

Svenska glaciärer krymper

Glaciärerna i den svenska fjällvärlden blir allt mindre. Det syns tydligt i Lantmäteriets nya laserdata över fjällen.


  • Annons 1

På Lantmäteriet pågår just nu ett projekt för att kartlägga Sveriges glaciärer. Kartläggningen görs med hjälp av bilder från laserskanning med flygplan.

Björn Olander

Björn Olander

– Från den laserskanning vi gjort hittills kan vi se att många glaciärer minskat betydligt i storlek sedan 2008, säger Björn Olander, kartingenjör på Lantmäteriet.

I Kebnekaise-massivet har Rabots glaciär dragit sig tillbaka ungefär 80 meter och Siehtagasglaciären omkring 60 meter sedan 2008. Rágujiekna som tidigare bredde ut sig över gränsen mellan Norge och Sverige finns nu bara på den norska sidan.

Terrängen kan förändras drastiskt när en glaciär krymper.

– Vi har till exempel sett att sjön vid Sveriges största glaciär, Sálajiegna, som tidigare dämdes upp av glaciärisen nu har fått nya utlopp. Vattenståndet i sjön har sjunkit med mer än sju meter och vattnet har tagit nya vägar, berättar Björn Olander.

 

Glaciären Sálajiegna 2008 (övre bilden) och 2015 (nedre bilden).

Glaciären Sálajiegna 2008 (övre bilden) och 2015 (nedre bilden).

Revideringar av glaciärernas utbredning gjordes i mitten av 80-talet och senast 2014 med hjälp av vanliga flygfoton. Den nya kartläggningen med laserskanning från flyg ger förbättrade möjligheter vad gäller exakthet.

Laserbilderna gör fjällkartan ännu mer tillförlitlig och är bra underlag för exempelvis miljöforskare. Det är bland annat lättare att skilja snö från is och därmed se vad som verkligen är en glaciär. Resultatet av den nya kartläggningen kommer att synas i Lantmäteriets fjällkarta.

Taggar:,

Kommentarer

1 reaktion till “Svenska glaciärer krymper”

  1. botwid skriver:

    I ett radioinslag från SR Vetenskapsradion den 15/2 kunde man höra att glaciärerna på Nya Zeeland växt i perioden 1983 till 2008.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.