nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenska företag på hållbarhetsindex

  • Annons 1

Statoil är det företag inom energibranschen som får den högsta placeringen på det prestigefyllda Dow Jones Sustainability World Index 2006. Undersökningen bedömer hur bra företagen är på att förena ett socialt och miljömässigt ansvar med lönsamhet. I år fick endast 11 av de 81 företagen inom olje- och gassektorn en ranking på DJSI världslista, vilket tillåter dem att använda Dow Jones logga för hållbar utveckling. Statoil erhåller första platsen i huvudkategorin ekonomi och i undergrupperna utveckling av humankapital samt samhällspåverkan. Detta är tredje året i rad som Statoil får utnämningen.

Även Volvo kvalificerar sig för DJSI, för femte året i rad. Särskilt gott betyg får Volvo för det sätt varpå företaget hanterar miljörelaterade frågor samt frågor om bolagsstyrning. Volvo är ett av få svenska företag som är med på både Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World) och Dow Jones STOXX Sustainability Index (DJSI STOXX), ett index som består av de ledande europeiska företagen när det gäller långsiktigt hållbar utveckling.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.