nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenska finansbolag blundar för miljön

Hur investeringar påverkar miljön är fortsatt ointressant för svenska finansbolag. Det menar fondbolaget Banco som har gjort en uppföljande undersökning om hur finansbolagen skött sitt arbete med miljö och klimat.

  • Annons 1

En första undersökning gjorde Banco redan förra året och man tittade på investeringars indirekta miljöpåverkan. Nu har undersökningen följts upp och resultatet visar att det inte skett någon förbättring, detta skriver Dagens Nyheter.

Endast fyra av de 26 undersökta bolagen har någon som är ansvarig för miljö- och klimataspekter. Inom miljöpolicy har det skett en förbättring då nio bolag har det idag, mot sex stycken i den tidigare undersökningen. Ett bolag som Banco anger har gått mot strömmen är Investor, som bland annat har gjort en tydligare riskanalys. Som slutsats konstateras det dock att 20 av de 26 undersökta bolagen inte har förändrat någonting.

Hårdare politiskt tag

Banco anser att det krävs hårdare tag från politiskt håll och att regeringen måste vara mer synlig i frågan för att det ska ske en förändring.

– De borde införa riktlinjer för hur finanssektorn ska ta sitt klimatansvar. Sverige kan bli en förebild eftersom vi är väldigt aktiva i klimatdebatten på europeisk nivå, säger Sasja Beslik, ansvarig för ansvarsfulla placeringar på Banco, till Dagens Nyheter.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.