nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sångerskan Seinabo Sey sjunger låten Younger på nya elbusslinje 55 i Göteborg.
Sångerskan Seinabo Sey sjunger låten Younger på nya elbusslinje 55 i Göteborg. FOTO: Volvo Bussar.

Svenska elbussar drar global miljonpublik

Kampanjen för en ny elbusslinje i Göteborg har blivit en viral succé och förväntas nå 2,5 miljoner visningar i sociala medier på torsdagen.

  • Annons 1

Kampanjen lanserades i förra veckan med släppet av fyra musikvideor med artisterna Zara Larsson och Seinabo Sey. Hittills har den nått mer än 2,3 miljoner tittare och intresset har varit globalt, med nyhetsartiklar i bland annat Tyskland, Brasilien, Japan och USA.

– Med den här kampanjen, har vi kunnat nå ut till allmänheten och kommunicera en av fördelarna med elbussar – tystnaden ombord. De här musikvideorna har fått en hel del uppmärksamhet, speciellt på sociala medier. Det är fantastiskt att se att intresset för hållbar kollektivtrafik är så stort, säger Niklas Gustafsson, hållbarhetschef på Volvo Group, som tillverkar elbussarna.

De tre första elbussarna körs på förnybar el och är energieffektiva, tysta och helt utsläppsfria. Bussarna går på litiumjonbatterier som snabbt laddas med el på ändhållplatserna.

ElektriCity, som är namnet på samarbetsgruppen bakom den nya elektriska busslinjen, arbetar för att främja en hållbar kollektivtrafik. Den består av forskare, näringsliv och den offentliga sektorn.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.