nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sångerskan Seinabo Sey sjunger låten Younger på nya elbusslinje 55 i Göteborg.
Sångerskan Seinabo Sey sjunger låten Younger på nya elbusslinje 55 i Göteborg. FOTO: Volvo Bussar.

Svenska elbussar drar global miljonpublik

Kampanjen för en ny elbusslinje i Göteborg har blivit en viral succé och förväntas nå 2,5 miljoner visningar i sociala medier på torsdagen.

  • Annons 1

Kampanjen lanserades i förra veckan med släppet av fyra musikvideor med artisterna Zara Larsson och Seinabo Sey. Hittills har den nått mer än 2,3 miljoner tittare och intresset har varit globalt, med nyhetsartiklar i bland annat Tyskland, Brasilien, Japan och USA.

– Med den här kampanjen, har vi kunnat nå ut till allmänheten och kommunicera en av fördelarna med elbussar – tystnaden ombord. De här musikvideorna har fått en hel del uppmärksamhet, speciellt på sociala medier. Det är fantastiskt att se att intresset för hållbar kollektivtrafik är så stort, säger Niklas Gustafsson, hållbarhetschef på Volvo Group, som tillverkar elbussarna.

De tre första elbussarna körs på förnybar el och är energieffektiva, tysta och helt utsläppsfria. Bussarna går på litiumjonbatterier som snabbt laddas med el på ändhållplatserna.

ElektriCity, som är namnet på samarbetsgruppen bakom den nya elektriska busslinjen, arbetar för att främja en hållbar kollektivtrafik. Den består av forskare, näringsliv och den offentliga sektorn.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.