nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sångerskan Seinabo Sey sjunger låten Younger på nya elbusslinje 55 i Göteborg. FOTO: Volvo Bussar.

Svenska elbussar drar global miljonpublik

Kampanjen för en ny elbusslinje i Göteborg har blivit en viral succé och förväntas nå 2,5 miljoner visningar i sociala medier på torsdagen.

  • Annons 1

Kampanjen lanserades i förra veckan med släppet av fyra musikvideor med artisterna Zara Larsson och Seinabo Sey. Hittills har den nått mer än 2,3 miljoner tittare och intresset har varit globalt, med nyhetsartiklar i bland annat Tyskland, Brasilien, Japan och USA.

– Med den här kampanjen, har vi kunnat nå ut till allmänheten och kommunicera en av fördelarna med elbussar – tystnaden ombord. De här musikvideorna har fått en hel del uppmärksamhet, speciellt på sociala medier. Det är fantastiskt att se att intresset för hållbar kollektivtrafik är så stort, säger Niklas Gustafsson, hållbarhetschef på Volvo Group, som tillverkar elbussarna.

De tre första elbussarna körs på förnybar el och är energieffektiva, tysta och helt utsläppsfria. Bussarna går på litiumjonbatterier som snabbt laddas med el på ändhållplatserna.

ElektriCity, som är namnet på samarbetsgruppen bakom den nya elektriska busslinjen, arbetar för att främja en hållbar kollektivtrafik. Den består av forskare, näringsliv och den offentliga sektorn.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.