nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenska banker missar gröna affärer

Trots att flera internationella finansiella aktörer positionerar sig på marknaden genom att erbjuda ekologiskt hållbara ”gröna produkter och tjänster” har svenska banker hittills hållit sig i skymundan när det gäller att ta ansvar för indirekt miljöpåverkan, enligt en undersökning från A.T Kearney.

  • Annons 1

Genom denna passivitet riskerar de att gå miste om en dubbel potential – de låter framtida och lukrativa marknadssegment gå förlorade och avstår från möjligheten att stärka sin samhälleliga acceptens som finansiell institution.

– Swedbank har den tydligaste positionen bland svenska banker, övriga har anammat en ”me too”-strategi så här långt, säger Joakim Karlsson, på A.T. Kearney i Sverige. Det är anmärkningsvärt att svenska banker inte agerar snabbare när kundpreferenserna förändras på det här sättet. Det finns mycket att vinna på att agera.

A.T. Kearneys har i sin undersökning tittat över de största svenska bankernas position i förhållande till miljöarbetet, och ger en bild av vad bankerna måste göra för att stärka sin trovärdighet i den internationella konkurrensen.

Jämfört med vad banker erbjuder i ett internationellt perspektiv håller Sverige en låg profil. Bland internationella företags miljösatsningar finns gröna bolån, grön bilfinansiering, gröna kreditkort, nya typer av gröna förmögenhetsplaceringar och gröna partnerskap där man exempelvis erbjuder lån till villaägare som vill installera solenergisystem.

Det är hög tid att agera för svenska banker och att bestämma position i en värld som håller på att förändras. Att satsa på gröna tjänster är ett bra sätt att attrahera nya kundsegment, uppnå en attraktiv riskprofil och generera attraktiva uthålliga vinstmarginaler enligt A.T Kearney.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4