nr-logo

Tidningen för miljöproffs

En av världens mest driftsäkra vindkraftsparker ligger i Skabersjö, några mil från Malmö. FOTO: Eon

Svensk vindkraft satte nytt rekord

Den tyska energijätten Eons tolv landbaserade vindkraftparker i Sverige satte nytt produktionsrekord med cirka 397 000 megawattimmar under förra året. Det är en ökning med hela 18 procent jämfört 2014.

  • Annons 1

– Förra årets rekordproduktion visar att svensk vindkraft är en pålitlig och viktig förnybar energikälla. Detta är positivt för fortsatt utbyggnad i takt med att energisystemet förnyas, säger Mark Porter, vindkraftschef på Eon, som är världens största privata energikoncern.

Av den tyska energijätten alla 130 vindkraftparker i världen hade skånska Skabersjöparken den bästa driftsäkerheten under 2015 med en tillgänglighet på 99,6 procent. Till havs utmärker sig Kårehamn utanför Öland. Produktionen har sedan invigningen 2013 ständigt legat högt och uppnådde under 2015 en tillgänglighet på hela 99 procent.

Eon har 3 300 medarbetare i Norden och omsatte under 2014 drygt 34 miljarder kronor.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.