nr-logo

Tidningen för miljöproffs

En av världens mest driftsäkra vindkraftsparker ligger i Skabersjö, några mil från Malmö.
En av världens mest driftsäkra vindkraftsparker ligger i Skabersjö, några mil från Malmö. FOTO: Eon

Svensk vindkraft satte nytt rekord

Den tyska energijätten Eons tolv landbaserade vindkraftparker i Sverige satte nytt produktionsrekord med cirka 397 000 megawattimmar under förra året. Det är en ökning med hela 18 procent jämfört 2014.

  • Annons 1

– Förra årets rekordproduktion visar att svensk vindkraft är en pålitlig och viktig förnybar energikälla. Detta är positivt för fortsatt utbyggnad i takt med att energisystemet förnyas, säger Mark Porter, vindkraftschef på Eon, som är världens största privata energikoncern.

Av den tyska energijätten alla 130 vindkraftparker i världen hade skånska Skabersjöparken den bästa driftsäkerheten under 2015 med en tillgänglighet på 99,6 procent. Till havs utmärker sig Kårehamn utanför Öland. Produktionen har sedan invigningen 2013 ständigt legat högt och uppnådde under 2015 en tillgänglighet på hela 99 procent.

Eon har 3 300 medarbetare i Norden och omsatte under 2014 drygt 34 miljarder kronor.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.