nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svensk turbintillverkare på gång?

Sverige har stora underleverantörer till den globala vindkraftsbranschen i form av ABB och SKF.
Men någon inhemsk turbintillverkare har inte lyckats.
Kanske blir det ändring på det.

  • Annons 1

Bara det senaste året har intresset för att tillverka vindturbiner i Sverige ökat enormt, avslöjar Fredrik Dahlström, verksamhetssamordnare för vindkraft på Energimyndigheten:

– Det är för tidigt och känsligt att berätta mer, men jag har blivit flitigt uppvaktad det senaste året – betydligt mer än de föregående fem åren. Det är åtminstone fyra, fem aktörer som är intresserade av att få igång en svensk turbintillverkning, berättar han.

Förutsättningarna är också bättre än någonsin för en svensk turbintillverkare att lyckas.

– Vi har en inhemsk marknad som tar fart, men det är ont om vindkraftverk. Leverantörerna är få och marknaden skriker efter kraftverk i världen. Just nu är det få länder som beställer väldigt mycket. Men vi kan vänta oss att marknaden tar fart i fler länder väldigt snart, säger Fredrik Dahlström.

Inte minst gäller det länder i Europa, som behöver öka andelen förnybar energi utifrån EUs målsättning. EUs mål leder troligen till en jättemarknad för vindturbiner de kommande åren. Men även Kina och USA lär fortsätta att växa.

Viktigt få upp demoverk

– Vi på Energimyndigheten anser att det är viktigt att vara med och stötta en svensk turbintillverkning och till exempel stödja den första beställaren av de nya vindkraftverken. För att komma in på marknaden är det viktigt att få upp demoexemplar som visar att det fungerar, säger Fredrik Dahlström.

Turbintillverkning i Norden är inte enbart en fråga för Danmarks världsledande tillverkare Vestas. Det finns tillverkare i våra övriga nordiska grannländer; Norge har ScanWind och Finland har WinWinD – båda har dessutom kopplingar till Sverige och Värmland. ScanWinds utvecklingsavdelning ligger i Karlstad. När ABB utvecklade generator och elsystem i det numera avsomnade Windformer-projektet, så var det ScanWind i Karlstad som utvecklade turbinen och övriga delar till vindkraftverket. Och för två år sedan tecknade svenska Karlskogabaserade Morphic-koncernen, vars dotterbolag DynaWind tillverkar vindkraftstorn i Kristinehamn, ett licensavtal med WinWinD, som ger Morphic exklusiv rätt att marknadsföra, tillverka och sälja WinWinDs vindkraftverk inom produktområdet 1 och 3 megawatt i Sverige.

– Det gäller för svensk industri att ta tillvara den här chansen, när förutsättningarna är så bra som nu, understryker Fredrik Dahlström.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.