nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svensk strategi för Arktis-politiken

I veckan blev Sverige ordförandeland för Arktiska rådet och passade på samma gång på att anta en svensk strategi för politiken i regionen.

  • Annons 1

Strategin är den första i sitt slag och stakar ut vägen för hur svensk Arktispolitik ska utvecklas. Den innehåller tre huvudaspekter: klimat och miljö, ekonomisk utveckling och människans livsvillkor i området. Regeringen menar att klimatförändringar skapar nya utmaningar för Arktis som Sverige kan vara med att påverka. Därtill öppnas nya förutsättningarna för jakt, fiske, handel och energiutvinning och därmed också behov av ny infrastruktur.

I ett pressmeddelande trycker regeringen på att det är av svenskt intresse att de nya aktiviteter som skapas i området styrs av gemensamma lagar och har hållbarhetsfokus.

Sveriges ordförandeskap sträcker sig över två år. Övriga medlemmar i rådet är Danmark, inklusive Grönland och Färöarna, Finland, Island, Kanada, Norge, Ryssland, Sverige och USA samt sex organisationer som representerar ursprungsfolk i Arktis.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.