nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Tekniken bygger på att man ersätter kol med vätgas. Med så kallad direktreduktion skulle vätgas kunna användas för att skilja järnet från syret helt utan inblandning av kol.
Tekniken bygger på att man ersätter kol med vätgas. Med så kallad direktreduktion skulle vätgas kunna användas för att skilja järnet från syret helt utan inblandning av kol. FOTO: SSAB

Teknikhopp ska göra svensk stålindustri koldioxidfri

I framtiden kanske stål produceras med endast vatten som restprodukt. Nu startar SSAB, LKAB och Vattenfall ett utvecklingsprojekt för att få bort de gigantiska koldioxidutsläppen från svensk stålindustri.

  • Annons 1

Stålföretaget SSAB är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid. Nu har man nått vägs ände. Med rådande teknik som bygger på att man framställer stål i koksverk och masugnar, kan man inte effektivisera utsläppen mycket mer. Det som krävs nu är ett teknikhopp. Därför gör företagen SSAB, LKAB och Vattenfall en storsatsning för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri.

Martin Lindqvist highres3711

Martin Lindqvist.

– Nu vill vi ta nästa steg. Målet är att kunna tillverka stål där den enda restprodukten blir rent vatten, berättar Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB, under en presskonferens där initiativet lanserades.

 

 

Skärmavbild 2016-04-04 kl. 10.33.18Den teknik som företagen kommer att utforska bygger på att man ersätter kol med vätgas. Med så kallad direktreduktion skulle vätgas kunna användas för att skilja järnet från syret helt utan inblandning av kol. Slutprodukten blir då vatten och järn. En förstudie kommer nu att genomföras och företagen har som mål att sätta upp en pilotanläggning någon gång mellan 2018-2024. Går allt vägen hoppas de sedan ha en demonstrationanläggning i drift någon gång mellan 2025-2035.

– Det här är ett långsiktigt projekt, men det är komplicerade frågor och många saker att hantera så vi måste ta ett litet steg i taget, förklarar Jan Moström, vd på LKAB.

Vill ha hjälp

Företagen hoppas få politiskt stöd för sitt arbete. Bland annat skriver företagsledarna i Dagens industri att de vill att arbetet för nollsutsläpp 2045 integreras med jobbpolitiken, samt att man kopplar samman energipolitiken med industri- och miljöfrågorna.

De vill också få hjälp med finansiering från bland annat statens innovationsprogram.

– Det är svårt att säga vad det kommer att kosta, men det kommer att bli dyrt, konstaterar Jan Moström.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.