nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svensk miljölagstiftning fungerar inte

Det finns stora brister i miljölagstiftningen. Den är så luddig och svåranvänd att Naturvårdsverket nu har satt i gång en översyn. När verket efterlyste synpunkter på hur miljöbalken kan bli mer effektiv fick de in en flod av svar från företag och kontrollanter.

  • Annons 1

– Vi hade hoppats på att få in cirka 100 svar, men fick in 777 stycken. Det var många initierade och bra beskrivningar, både kring problemen och förbättringsmöjligheterna, berättar Jenny Jonsson, projektledare på Naturvårdsverket.

Tillsynen ser exempelvis olika ut beroende på var i Sverige man befinner sig, vilket gör att det blir oförutsägbart för företagen.

 

Enligt Sven-Inge Svensson, ordförande i kommunala miljöchefers förening, kan miljöbalken vässas ur flera olika perspektiv. Ett sådant handlar om ”icke tidsbegränsade tillstånd”. Kristianstadslätten, som är Sveriges största vattenreservoar söder om Mälaren, är exempelvis helt inmutad av industrier och jordbrukare genom gamla vattendomar. Dessa har inget slutdatum utan har tillstånd getts en gång gäller det för alltid.

–Tillstånden måste vara tidsbegränsade. Tillgång till rent vatten kommer att bli en stor fråga framöver och gamla tillstånd ställer till problem, säger Sven-Inge Svensson.

 

Ett annat dilemma är att åtal som väckts med miljöbalken som grund oftast läggs ned.

– Åtal kostar en massa tid och pengar och har oftast väldigt liten effekt eftersom merparten läggs ned, säger Sven-Inge Svensson.

 

Läs mer i senaste numret av Miljö & Utveckling, bland annat om hur tre företagsledare drivit hållbarhetsfrågorna med framgång: Sarah McPhee, SPP; Pär Larshans, Ragnsells och Louise König, Coop.

 

Här kan du teckna en prenumeration:

http://nordreportern.se/kundtjanst/

Köp ett digitalt lösnummer:

https://www.qiozk.com/paper/miljo-o-utveckling/nr-5-2015/

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.