nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svensk miljölagstiftning fungerar inte

Det finns stora brister i miljölagstiftningen. Den är så luddig och svåranvänd att Naturvårdsverket nu har satt i gång en översyn. När verket efterlyste synpunkter på hur miljöbalken kan bli mer effektiv fick de in en flod av svar från företag och kontrollanter.

  • Annons 1

– Vi hade hoppats på att få in cirka 100 svar, men fick in 777 stycken. Det var många initierade och bra beskrivningar, både kring problemen och förbättringsmöjligheterna, berättar Jenny Jonsson, projektledare på Naturvårdsverket.

Tillsynen ser exempelvis olika ut beroende på var i Sverige man befinner sig, vilket gör att det blir oförutsägbart för företagen.

 

Enligt Sven-Inge Svensson, ordförande i kommunala miljöchefers förening, kan miljöbalken vässas ur flera olika perspektiv. Ett sådant handlar om ”icke tidsbegränsade tillstånd”. Kristianstadslätten, som är Sveriges största vattenreservoar söder om Mälaren, är exempelvis helt inmutad av industrier och jordbrukare genom gamla vattendomar. Dessa har inget slutdatum utan har tillstånd getts en gång gäller det för alltid.

–Tillstånden måste vara tidsbegränsade. Tillgång till rent vatten kommer att bli en stor fråga framöver och gamla tillstånd ställer till problem, säger Sven-Inge Svensson.

 

Ett annat dilemma är att åtal som väckts med miljöbalken som grund oftast läggs ned.

– Åtal kostar en massa tid och pengar och har oftast väldigt liten effekt eftersom merparten läggs ned, säger Sven-Inge Svensson.

 

Läs mer i senaste numret av Miljö & Utveckling, bland annat om hur tre företagsledare drivit hållbarhetsfrågorna med framgång: Sarah McPhee, SPP; Pär Larshans, Ragnsells och Louise König, Coop.

 

Här kan du teckna en prenumeration:

http://nordreportern.se/kundtjanst/

Köp ett digitalt lösnummer:

https://www.qiozk.com/paper/miljo-o-utveckling/nr-5-2015/

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.