nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Dr Hanna de la Motte, temaledare på Mistra Future Fashion, forskare vid RISE. FOTO: RISE

Svensk metod når genombrott inom textilåtervinning

En ny process som återvinner både bomull och polyester kan göra skillnad för den cirkulära textilindustrin.

  • Annons 1

Mistra Future Fashion har under sex års tid utvecklat en process, Blend Re:wind, där nya viskosfilament av bomull kan demonstreras.

Projektet fokuserar på kemisk återvinning av fiberblandningar bestående av polyester/bomull (polycotton) med målet att separera och generera relevanta materialutflöden; polyestermonomerer och en bomullsmassa som är lämplig för regenerering till kommersiella cellolusafibrer (såsom viskosfibrer), för framtida industriellt framställning.

 Blir nya material

Separationen innebär att bomull återvinns till nya viskosfilament av hög kvalitet och polyester blir till två nya rena monomerströmmar som kan bli stark polyester igen. 

– Vår separationsprocess har utvecklats med befintliga industriprocesser i åtanke, och vårt mål är att integrera så mycket som möjligt för att minimera både miljömässiga och ekonomiska kostnader. En betydande fördel med vår process är att den är möjlig att integrera i befintlig industri, säger Dr Hanna de la Motte, temaledare på Mistra Future Fashion, forskare vid RISE.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.