nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svensk konsumtion står bakom ökade utsläpp

Utsläppen av växthusgaser från svensk konsumtion ökar. Men inte här i Sverige.

  • Annons 1

Forskare på KTH har tillsammans med forskare på Statistiska Centralbyrån, SCB, studerat utsläpp av bland annat växthusgaser som orsakas av svensk konsumtion.

Studien visar att även om utsläppen i Sverige minskar, så ökar utsläppen som orsakas av svensk konsumtion totalt sett.

– Trots att de svenska utsläppen har minskat här hemma, så har de ökat totalt eftersom utsläppen utomlands till följd av vår konsumtion har ökat, säger Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH.

Per person är växthusgasutsläppen från svensk konsumtion enligt rapporten cirka 10 ton per år, vilket är ungefär samma som genomsnittet i EU.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.