nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Forskningen visar att en orörd skog kan lagra mer kol än en skog som är brukad. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Sveaskog möter hård kritik – avverkar i sina ekoparker

Det statliga skogsbolaget planerar att avverka i flera värdefulla skogsområden. Det rapporterar Kaliber i P1, efter att ha granskat hur Sveaskog hanterar sina ekoparker.

  • Annons 1

Ett exempel som nämns i programmet är de 100 år gamla tallskogarna i Hornsö, belägna i östra Småland. Där ska Sveaskog ha avsatt en tredjedel av den unga skogen i området.

– Det är utan tvekan Nordens mest intressanta område när det gäller insekter. Bara när det gäller vedlevande skalbaggar så har vi funnit 700 arter här och över 100 rödlistade skalbaggar. Så det här området är exceptionellt, det är helt unikt faktiskt, säger Sven G Nilsson, professor i zooekologi vid Lunds universitet till Kaliber.

Enligt Kalibers granskning skyddar Sveaskog inte lika stora ytor som de lovar. De ska även bedriva skogsbruk i delar av ekoparkerna samt i områden med höga naturvärden.

Sveaskog svarar på kritiken

Sveaskog svarar på Kalibers granskning via ett pressutskick.

– Vi skyddar den skog som innehåller höga naturvärden. I ekoparkerna jobbar vi målmedvetet med att skapa nästa generations artrika skogar och arbetar till exempel med att främja lövskog och ta bort gran, säger Karin Fällman, chef för skogsskötsel och miljö på Sveaskog.

Skogsbolaget svarar även att de vid tre tillfällen sedan 2004 felaktigt avverkat i ekoparkerna. Detta ska röra sig om sammanlagt 30 hektar skog.

– Vi inser att vi har varit dåliga på att externt berätta hur våra ekoparker fungerar och vad syftet med dem är. Vi är stolta över våra ekoparker och ska bli bättre på att informera om denna naturvårdssatsning, säger Karin Fällman.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4