nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svartlutförgasning prisad

  • Annons 1

Chemrec och Energitekniskt centrum, ETC har fått Vägverkets miljöpris 2008, för sitt arbete med vidareförädling av svartlut. ”En mycket lovande process som gör det möjligt att utvinna fossilfria drivmedel ur massaindustrins svartlut”, sa Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö, som delade ut priset. ”Om projektet når sin fulla potential kan 25 procent av motorfordonens förbrukning av drivmedel i Sverige inom 20 år ha sitt ursprung i landets skogsråvara.”

Chemrecs utvecklingsarbete har skett inom ramen för forskningsprogrammet Svartlutsförgasning som ETC är koordinator för.

– Om allt går som planerat kommer vi inom kort att få uppleva det stora kommersiella genombrottet för bioraffinaderier där svartlutsförgasning kommer att vara en av nyckelteknikerna, säger Ingvar Landälv, teknisk direktör på Chemrec, som tog emot priset.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.