nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svårt att äta efter säsong – parkeringsskiva ska hjälpa

Det finns en stor vilja att anpassa matlagningen efter säsong men osäkerheten om när olika matvaror är som bäst försvårar, visar en undersökning från Lantmännen.

  • Annons 1

Drygt var tredje konsument i Lantmännens undersökning känner att de har bra koll på när matvaror är i säsong. Tio procent av svenskar tänker dock inte överhuvudtaget på detta när de handlar. Och nästan lika stor andel vet inte när olika matvaror har sin säsong. Och fler vill bli bättre. Undersökningar visar också att mat som äts i säsong är mer näringsrik och klimatet påverkas mindre.

Lantmännen ska nu öka kunskapen genom att finnas på plats i butik i olika delar av landet. På några orter kommer också svenska lantbrukare att finnas på plats för att dela med sig av sin kunskap.

Dessutom har de tagit fram en kombinera säsongs- och parkeringsskiva med vilken man kan snurra fram de matvaror som har säsong olika månader på året. Parkeringsskivan är godkänd av Vägverket och kommer att delas ut i anslutning till matbutiker.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.