nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svårt att äta efter säsong – parkeringsskiva ska hjälpa

Det finns en stor vilja att anpassa matlagningen efter säsong men osäkerheten om när olika matvaror är som bäst försvårar, visar en undersökning från Lantmännen.

  • Annons 1

Drygt var tredje konsument i Lantmännens undersökning känner att de har bra koll på när matvaror är i säsong. Tio procent av svenskar tänker dock inte överhuvudtaget på detta när de handlar. Och nästan lika stor andel vet inte när olika matvaror har sin säsong. Och fler vill bli bättre. Undersökningar visar också att mat som äts i säsong är mer näringsrik och klimatet påverkas mindre.

Lantmännen ska nu öka kunskapen genom att finnas på plats i butik i olika delar av landet. På några orter kommer också svenska lantbrukare att finnas på plats för att dela med sig av sin kunskap.

Dessutom har de tagit fram en kombinera säsongs- och parkeringsskiva med vilken man kan snurra fram de matvaror som har säsong olika månader på året. Parkeringsskivan är godkänd av Vägverket och kommer att delas ut i anslutning till matbutiker.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.