nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svaga styrmedel stoppar miljömål

Styrmedlen är för klena för att vi ska kunna nå miljökvalitetsmålen till 2020. Det visar den årliga uppföljningen av Sveriges miljökvalitetsmål och etappmål för 2013 som samordnats av Naturvårdsverket.

 • Annons 1

Riksdagen har beslutat att Sverige ska ha 16 miljökvalitetsmål. Uppföljningen visar att bara två av dessa miljökvalitetsmål kommer att nås till år 2020. För att nå alla målen krävs större miljöhänsyn i hela kedjan av produktion och konsumtion – från råvara till avfall.

– Det här resultatet visar hur viktigt det är med samarbete mellan olika aktörer i samhället. Åtgärder inom såväl miljöpolitiken som inom andra politikområden är förutsättningar för att nå miljömålen, säger Maria Ågren, Naturvårdsverkets generaldirektör.

Naturvårdsverket menar att det behövs styrmedel som gör det enklare för hushåll och företag att göra miljö- och klimatsmarta val. Exempel på informativa styrmedel är rådgivning till lantbrukare om åtgärder mot övergödning och konsumentinformation om farliga ämnen i varor. Offentlig upphandling och samhällsplanering är andra exempel på viktiga styrmedel eftersom dessa kan påverka investeringar i teknik och infrastruktur. Styrmedel för resurs- och energieffektivisering, ökad återvinning och minskat avfall kan föra med sig såväl miljövinster som möjligheter till affärsutveckling och nya arbetstillfällen, enligt Naturvårdsverket.

Kommentarer

2 reaktioner till “Svaga styrmedel stoppar miljömål”

 1. Gunnar Rundgren skriver:

  Med nuvarande insatser kommer endast två av sexton mål att nås
  år 2020, enligt Naturvårdsverket. Så länge miljömålen hela tiden får ta andra,
  tredje eller fjärde platsen kommer de inte heller uppfyllas. I direktiven för den nya utredningen om
  jordbrukspolitiken nämns inte ens miljömålen!

  http://tradgardenjorden.blogspot.se/2013/03/ny-jordbrukspolitisk-utredning-namner.html

 2. Lars Edman skriver:

  Mer om årlig uppföljning av miljömålen hittar du på http://miljömål.se/au.
  /Lars Edman, webbredaktör för miljömål.se

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4