nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Superdator bidrar till effektivare bärnsleceller

  • Annons 1

Med en ny superdator till hjälp skapar en grupp fysiker vid LiU, KTH och Uppsala universitet nya material för framtidens miljö- och energiteknologi. Bland annat vill de bidra till effektivare bränsleceller och säkrare förvaring av kärnavfall.

Sex tongivande professorer inom teoretisk fysik och kemi står bakom satsningen på ett Network of Excellence på energiområdet. Första steget är att bygga ett datorkluster som kan hantera de extremt krävande simuleringarna.

I nätverket ingår ett 90-tal forskare med tidigare erfarenheter av forskning på energimaterial, bland annat ceria (ceriumoxid) som i dopad form används i bränsleceller. Satsningen inriktas på material för produktion, lagring och besparing av energi samt förvaring av radioaktivt avfall från kärnreaktorer.

– Vi gör en rejäl satsning och hoppas att nya spännande forskningsfrågor ska komma ur detta, säger Igor Abrikosov, professor i teoretisk fysik vid LiU, huvudsökande till det bidrag på 14 miljoner kronor som ska finansiera datorresursen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.