nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Superbakterie dubblar vätgasproduktion

För att tillverka vätgas på ett klimatneutralt sätt tillsätts bakterier till skogs- och hushållsavfall. Men råmaterialet genererar lite vätgas. Nu har en ny bakterie som producerar dubbelt så mycket vätgas upptäckts.

  • Annons 1

Vätgas används idag främst för att framställa kemikalier, men i kombination med bränsleceller kan de bli ett framtida drivmedel. Att bakterien producerar mer vätgas än andra beror på att den har anpassats till en energifattig miljö och kan bryta ned svårtillgängliga växtdelar samt att den klarar högre tillväxttemperatur än många andra bakterier. Bakterien klarar också av att producera vätgas även under svåra förhållanden som vid högt vätgastryck, något som är nödvändigt för att biologisk framställning ska vara ekonomiskt lönsam.

Idag finns väldigt få bilar som går på vätgas, anledningen är att det är dyrt att framställa vätgas samt att det inte finns ett fungerande infrastrukturnät.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.