nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Maria Sunér Fleming går från Svenskt Näringsliv till Svemin.
Maria Sunér Fleming går från Svenskt Näringsliv till Svemin. FOTO: Svenskt Näringsliv

Sunér Fleming till Svemin

När gruvbranschen nu får ny vd hämtas hon från hållbarhetsleden. Maria Sunér Fleming är idag avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv.

  • Annons 1

Maria Sunér Fleming blir ny vd för Svemin. Hon tillträder senast 1 oktober och ersätter nuvarande vd som går i pension.

Svemin är en branschorganisation med medlemsföretag inom gruvnäringen och mineral- och metallproduktion. Totalt har föreningen ett fyrtiotal medlemmar med ungefär 13 000 anställda. Som alla branschorganisationer agerar Svemin för att stärka konkurrenskraften hos sina medlemmar och ge dem bästa möjliga förutsättningar för sin verksamhet.

Rekryterar avdelningschef för hållbarhet

Nu har Svemin alltså rekryterat Maria Sunér Fleming, som närmast kommer från jobbet som avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, som ny vd.

– Branchens enskilt viktigaste fråga är hur vi ska få effektiva och rättssäkra tillstånds- och miljöprövningsprocesser så att vi kan ha möjlighet till en växande gruvdrift. Det är en komplex fråga där vi är övertygade om att Maria kan föra arbetet framåt, säger Svemins styrelseordförande Jan Moström, tillika LKAB:s vd, i ett pressmeddelande.

Är civilingenjör i botten 

Maria Sunér Fleming har arbetat på Svenskt Näringsliv sedan 2010. Hon är civilingenjör i kemiteknik från Chalmers, och ingår i IVA, Ingenförsvetenskapsakademin. Hon har tidigare arbetat på bland annat Sydkraft, Svensk Energi och Världsbanken.

Läs mer: Swecos hållbarhetschef får ledande roll hos Jämtkraft

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.