nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Styrelser allt bättre på hållbarhet

Styrelser har blivit bättre på att arbeta systematiskt med frågor som rör samhällsansvar, miljö och etik. Men det finns väldigt mycket kvar att göra, enligt en sammanställning från Styrelseakademien.

Gunnar Hesse, ansvarig för styrelseutvärdering på Styrelseakademien Sverige.
 • Annons 1

Styrelseakademien utvärderar regelbundet styrelsearbetet i olika typer av bolag. Ledamöterna får betygsätta styrelsens arbete inom ett trettiotal områden som ägardirektiv, finansiell rapportering, strategier och mål, hållbarhet samt kompetens- och talangförsörjning.

Totalt har man gjort omkring 300 utvärderingar de senaste åren. Hållbarhet har generellt varit lågt prioriterat, men utvärderingarna från det senaste bokslutet visar att samhällsansvar får ett allt större utrymme i styrelsearbetet – när styrelseledamöterna graderar sig själva.

– Det är ungefär 10 procent som tycker att de är bättre på att arbeta med hållbarhetsfrågor om man jämför med föregående bokslut, berättar Gunnar Hesse, ansvarig för styrelseutvärdering på Styrelseakademien Sverige.

Olika åsikter

Fortfarande tycker han dock att hållbarhet är en fråga som är styvmoderligt behandlad i många styrelser. Styrelseledamöter i samma styrelse har ofta vitt skilda åsikter om ifall de är bra eller dåliga på hållbarhet.

– Min tolkning är att de helt enkelt inte definierat vad de menar med hållbarhet. Många svänger sig med begreppet, men saknar mål och uppföljning, säger Gunnar Hesse.

Hans rekommendation till alla styrelser är att de definierar vad de faktiskt menar med hållbarhet och tar ett styrelsebeslut för vad bolaget vill göra. Utifrån detta bör de sedan sätta upp mål så att hållbarhet blir en tydlig del av den strategiska och operativa planen.

– Hållbarhet är ett av de områden som blir allt viktigare för bolagens förmåga att konkurrera långsiktigt. Sköter de inte detta kommer de att få problem, konstaterar Gunnar Hesse.

Etiketter:,

Kommentarer

1 reaktion till “Styrelser allt bättre på hållbarhet”

 1. Rafael Ospino skriver:

  STYRELSER TYCKER DE ÄR BÄTTRE PÅ NÅGOT DE INTE KAN?
  Svårt att tolka texten annorlunda, Catrin! Det är ju alltså en egen värdering av styrelseledamöterna själva? Utav något de inte riktigt vet vad det innebär, men förmodligen tycker kan innebära något positivt?
  Detta är ju visserligen ett större urval av företag än de som förekom i studien ”Walking the Talk” som publicerades förra månaden av Mistra Center for Sustainable Markets (MISUM) på Handelshögskolan i Stockholm. De hade undersökt det faktiska hållbarhetsarbetet i 76 av de största börsföretagen. 88 procent av företagen i studien pratar mer om sina ambitioner än om ett faktiskt hållbarhetsarbete. Bara ett av tio företag i studien har mer långsiktiga hållbarhetsmål än år 2016, 56 procent nämner inte hållbarhet i sin övergripande företagsstrategi och bara 11 procent har jämställda styrelser.
  Är styrelserna bara dåliga på att styra utvecklingen i företagen, eller är de kanske inte så duktiga som de tycker?
  Eller kanske de helt enkelt inte kan definiera hållbarhet?
  Hur som hade kanske en mer sanningsenlig rubrik rubrik varit: Styrelser tycker de är allt bättre på hållbarhet”.
  Men med tanke på de kraftigt stigande styrelsearvodena tycker visst styrelser själva att de blir allt duktigare inom alla områden…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4