nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Styr elprylarna från mobilen

Belysning, elvärme eller motorvärmare. En ny app ska minska energiförbrukningen genom att göra det möjligt att slå av och på alla upptänkliga elprylar direkt från mobilen.

  • Annons 1

Med en enda knapptryckning på mobilen kopplar man upp sig mot Dovados bredbandsrouter och kan därefter styra diverse olika elutrustningar. De kan manövreras var för sig, i olika grupper eller alla på en gång.

I princip går det att styra vilken elansluten apparatur som helst. Från lampor och element till hemelektronik, bastuaggregat, kaffebryggare och motorvärmare. Allt som går att ansluta till ett vägguttag kan manövreras på avstånd.

– Vår lösning kan ge en minskad miljöbelastning, eftersom energislukande elektrisk utrustning inte behöver vara påslagen mer än nödvändigt. Det är också enkelt att stänga av den på distans, om man skulle ha glömt det när man åkte hemifrån, säger Erik Arthur, vd för Dovado.

Fast bredbandsuppkoppling är ingen nödvändighet. Appen som finns för både för Iphone och Android-mobiler kan lika gärna kopplas upp mot routern över mobilnätet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.