nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Styr elprylarna från mobilen

Belysning, elvärme eller motorvärmare. En ny app ska minska energiförbrukningen genom att göra det möjligt att slå av och på alla upptänkliga elprylar direkt från mobilen.

  • Annons 1

Med en enda knapptryckning på mobilen kopplar man upp sig mot Dovados bredbandsrouter och kan därefter styra diverse olika elutrustningar. De kan manövreras var för sig, i olika grupper eller alla på en gång.

I princip går det att styra vilken elansluten apparatur som helst. Från lampor och element till hemelektronik, bastuaggregat, kaffebryggare och motorvärmare. Allt som går att ansluta till ett vägguttag kan manövreras på avstånd.

– Vår lösning kan ge en minskad miljöbelastning, eftersom energislukande elektrisk utrustning inte behöver vara påslagen mer än nödvändigt. Det är också enkelt att stänga av den på distans, om man skulle ha glömt det när man åkte hemifrån, säger Erik Arthur, vd för Dovado.

Fast bredbandsuppkoppling är ingen nödvändighet. Appen som finns för både för Iphone och Android-mobiler kan lika gärna kopplas upp mot routern över mobilnätet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så dålig är luften för cykelpendlare i Stockholm

Gång- och cykelpendlare exponeras för stora mängder luftföroreningar under rusningstrafik i Stockholm. Enligt en ny studie av Folksam utsätts de för nästan sex gånger så höga nivåer av luftföroreningar som stockholmare i snitt.