nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stulna utsläppsrätter stoppade

Flera EU-länder har haft dataintrång i utsläppshandelsregistret med stölder som följd. Nu har Energimyndigheten stoppat transaktioner med stulna utsläppsrätter värda över 25 miljoner kronor.

  • Annons 1

De senaste veckorna har EU:s system för handel med utsläppsrätter utsatts för flera hackerattacker, rapporterar Energimyndigheten. Bland annat Österrike, Grekland och Tjeckien har utsatts för dataintrång. Vid några av attackerna stals utsläppsrätter värda flera miljoner.

Sverige är ännu inte drabbat, men drygt 200 000 utsläppsrätter, värda mer än 25 miljoner kronor, upptäcktes i det svenska kontoregistret. Att de hamnade där berodde på en snabb flyttning mellan olika länders kontoregister.

– Att utsläppsrätterna hamnade i Sverige var nog en tillfällighet. I den här typen av brottslighet försöker man genomföra så många transaktioner som möjligt på kort tid och hoppas på att någon köper i god tro. Vi kanske bara var ett transitland, säger Erik Eriksson på Energimyndigheten.

Handeln stängd

Serinumrena på utsläppsrätterna överensstämde med stulna sådana och transaktionerna hann stoppas. EU-kommissionen stängde handeln med utsläppsrätter för en vecka sedan och man räknade då med att det kommer att vara stängt i minst en vecka för att hinna utreda säkerhetsfrågorna.

– Vi kommer också att kräva att så kallade hårda certifikat, så kallade smart cards, ska införas för kontohavare i det svenska registret för att på så sätt ytterligare skärpa säkerheten i vårt system, säger Erik Eriksson.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4