nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Studenter oförberedda för hållbarhetsarbete

Tre av fyra högskolestudenter vill arbeta med hållbarhet minst en dag i veckan. Men endast en av tre känner sig förberedd. Utbildningarnas hållbarhetsfokus hänger inte med i utvecklingen, visar en undersökning från NCC.

  • Annons 1

– Undersökningen stärker mina farhågor att högre utbildningar inte i tillräcklig grad utrustar och förbereder Sveriges studenter med den kompetens de behöver för att kunna bidra till att driva en utveckling mot mer hållbara sätt att arbeta, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef NCC.

Studien har genomförts bland 1036 studenter på landets 21 största universitet och högskolor. Störst andel av de svarande har ekonomi- eller ingenjörsinriktning. Tre av fyra studenter vill ägna minst en arbetsdag i veckan åt hållbarhet och nästan hälften lägger stor vikt vid arbetsgivares hållbarhetsarbete när de söker jobb. Dock visar det sig att endast en av fyra studenter säger sig förstå hur företag arbetar med hållbarhets i praktiken. Och bara en av fyra känner sig förberedda att praktiskt tillämpa sina kunskaper – detta trots att fler kurser än någonsin ges inom hållbarhetsområdet.

– Både skolorna och företag måste ge mer tid och utrymme för praktik under studierna så studenterna kan sätta in sina kunskaper i rätt sammanhang och få rätt verktyg att bidra till den omställning av näringslivet som behövs, säger Christina Lindbäck.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.