Studenter larmade om PFAS

Vatten I ett antal kommuner har man upptäckt höga halter PFAS i vattentäkter. Men att detta kan vara ett reellt hot mot dricksvattenförsörjningen var något som sommarstudenter upptäckte redan 2010 skriver Gully Hedenberg, dricksvattenexpert på Svenskt vatten.

Studenter larmade om PFAS
Catharina Eriksen

I oktober 2010 rapporterade bland annat Dagens Nyheter om höga halter PFAS i Mälaren utanför Rosersberg. Ett övningsområde där Räddningsverkets tidigare tränade brandsläckning.

Vid Stockholms Universitet anordnas sommarskolor för studenter, och sommaren 2011 handleddes studenterna av doktoranden Marko Filipovic, som hade börjat forska om PFAS.

De flesta stockholmare får sitt dricksvatten från Mälaren och Marko gav studenterna i uppgift att ta med dricksvatten hemifrån och analysera det. De flesta vattnen visade förväntade normala värden på 3-5 ng per liter, men vattnet från Tullinge i Botkyrka kommun söder om Stockholm innehöll 75-100 ng per liter. Tullingeborna fick vid denna tid sitt dricksvatten från ett eget grundvattenverk. Det låg i närheten av det gamla militära flygfältet F18, där många brandsläckningsövningar har ägt rum. Botkyrka kommun rekommenderades att gå vidare och undersöka om grundvattnet kontaminerats. Prover togs på 30 meters djup och de visade höga halter av PFOA och PFOS, mycket högre än i Tullinges dricksvatten. Höga halter kunde senare påvisas även i fisk i sjöar nedströms flygplatsen. Detta visade att även grundvatten kan förorenas av miljögifter. I oktober 2011 stängde kommunen grundvattenverket och invånarna får sedan dess sitt vatten från Stockholm Vattens vattenverk i Norsborg.

Kartläggning av punktkällor

Vid ungefär samma tid slutfördes en studie av PFAA i blodserum från förstföderskor i Stockholm och Uppsala. Studien visade att halten ökade hos kvinnor bosatta i vissa delar av Uppsala. Man misstänkte att dricksvattnet kunde vara källan. Uppsala vatten lät analysera sina grundvattenbrunnar och fann att de fluorerade ämnena kom från en av dem. Kartläggning av grundvattenströmmarna pekade ut ett garnisonsområde där det tidigare förekommit brandsläckningsövningar. Även här fick den förorenade vattentäkten stängas.

Punktkällor för PFAS kan finnas på många andra platser i landet, men det finns ingen sammanställning över vilka orter där det finns risk för den här typen av förorening. Därför vill Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket att det kartläggs av dricksvattensproducenterna. De har tillsammans tagit fram en vägledning för Sveriges vattenproducenter så att de kan bedöma när och om vattenanalyser behövs. Vägledningen går i korthet ut på att vattenproducenter uppmanas ta reda på:

• Om det finns brandövningsplatser i närheten av grundvattentäkter.

• Om det vid dessa övningsplatser har använts brandskum som innehåller högfluorerade ämnen.

• Hur markförhållandena ser ut eftersom det kan påverka hur stor risken är att ämnena kan nå grundvattnet.

Vägledningen heter Brandskum som möjlig förorenare av dricksvattentäkter och finns på Kemikalieinspektionens hemsida www.kemi.se.

Fakta

Detta är PFAS

PFAS har intressanta egenskaper: de stöter ifrån sig både fett och vatten och är resistenta mot både syra och alkali. De speciella egenskaperna gör att PFAS har använts i närmare 60 år både i konsumentprodukter som klädimpregnering, smutsavvisning, golvpolish och teflon i stekpannor och inom industrin. Exempelvis har industrin använt det i hydrauliska system och vid litografisk etsning av integrerade kretsar. En vanlig användning har också varit som brandskum. Exempel på PFAS är PFOA, PFOS, PFHS och FTOH. Studier på människor visar att PFOS är cancerframkallande och att det försämrar förmågan att få barn. I djurförsök har forskarna också sett att det påverkar immunförsvaret negativt och foster till råttor som utsatts för PFOS utvecklas sämre. Enligt Kemikalieinspektionen är det ett miljöfarligt ämne som människor ska undvika eftersom det lagras i kroppen. PFOS tillverkas inte längre i Europa eller USA men är ändå ett av jordens mest spridda ämnen. Det sprids genom atmosfären och finns i stort sett överallt med en bakgrundsnivå av ett par nanogram per liter. Resistensen mot syra och alkali gör att det inte finns några kända nedbrytningsmekanismer i naturen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste