nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Strateger vinner miljöpris

Inrego och Växjö kommun tilldelas Miljöstyrningsrådets utmärkelser Utmärkt Hållbar Leverantör och Utmärkt Hållbar Upphandlare.

  • Annons 1

Det var under Miljöstyrningsrådets konferens Hållbar Upphandling som Inrego och Växjö kommun lyftes fram som förebilder. Båda verksamheterna har kunnat visa hur de jobbar strategiskt med miljö och sociala frågor.

Växjö kommun har genom att införa en samlastningscentral lyckats minska koldioxidutsläppen med 74 procent och antalet leveranser med 82 procent.

– Det är så roligt ett genom det här priset få bekräftelse på vårt arbete. I kommunen arbetar vi strategiskt med upphandlingsfrågorna vilket gör att hållbarhetsfrågorna får stort genomslag och genom uppföljningen kan vi visa goda resultat, säger David Braic, Upphandlingschef på Växjö kommun i ett pressmeddelande från Miljöstyrningsrådet.

Förlänger livet

Inrego har en arbetsmodell som kallas Hållbar IT och bygger på fem hörnstenar; ekonomi, kvalitet, säkerhet, miljö och socialt ansvarstagande. Modellen bryter kopplingen mellan ekonomisk livslängd och verklig livslängd på it-produkter. De bidrar på så vis till att minska de miljöproblem som kommer med tillverkning och skrotning av it-varor.

Under 2011 hjälpte Inrego sina kunder att förlänga livet på 120 000 datorer och skärmar, vilket beräknas gett en miljöbesparing på 5400 ton koldioxid.

– För oss är det naturligt att se helhetsperspektivet, att hållbarhet lönar sig. Vår verksamhet fyller en viktig funktion och det gläder oss att vårt arbete uppmärksammas genom att få detta pris, säger Erik Pettersson, hållbarhetschef på Inrego.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.