nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sträng EU-regel mot olagliga trävaror

  • Annons 1

EU-parlamentet har antagit ett förslag om en striktare lagstiftning angående illegal skogsavverkning och handel med olagligt virke. Om förslaget går igenom innebär det bland annat att alla trävaror ska märkas för att kunna identifiera vem som levererat varorna och vem som tagit emot dem. De medlemsländer som handlar med olagliga trävaror ska betala böter på minst fem gånger det belopp som betalas för de olagliga varorna. Förslaget måste bli godkänt av jordbruksministrarna.

En ny europeisk opinionsundersökning visar att 92 procent av de svenskar som blev tillfrågade vill ha en tydlig lagstiftning för att stoppa import och handel med olagligt avverkat virke.

– Undersökningen sänder en tydlig signal från medborgarna till den svenska regeringen att driva på för en bra EU-lag mot olagligt virke, konstaterar Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.