nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Mot återvinning? Ett miljöteknikprojekt som fått stöd rör effektivare återvinning av plast.
Mot återvinning? Ett miljöteknikprojekt som fått stöd rör effektivare återvinning av plast. FOTO: Pixabay

15 miljoner till miljöteknik

Återvinning av plast och textilier och bättre återföring av fosfor från avloppsvatten. Det är några projekt som får stöd när Vinnova delar ut drygt 15 miljoner kronor.

  • Annons 1

Vinnova satsar på utveckling av testbäddar inom miljöteknikområdet som en del av regeringens miljöteknikstrategi. Nu har de åtta projekt som får finansiering i höstens ansökningsomgång offentliggjorts.

Bland annat får Swerea IVF 2 miljoner för ett projekt kring materialåtervinning av plast och Bioptech i Stockholm får 1,2 miljoner för ett storskaligt test för rening och återföring av fosfor från avloppsvatten.

Övriga projekt som får finansiering:

  • Återvinning av cellulosabaserad textil, Innovatum AB, 2,5 miljoner.
  • Green Cleaning, SIK – Institutet för livsmedel och bioteknik, 2,2 miljoner.
  • Testbädd för ytbehandling och fogning av komposit- och multimaterial, Swerea IVF, 1,7 miljoner.
  • Processer för hög-deformerbara papper, Innventia, 2,75 miljoner.
  • Injektering av grönutslam i gråbergsupplaga, Bergskraft Bergslagen AB, 1 miljon.
  • Pharem Filtration System för rening av organiska miljögifter, Pharem Biotech AB, 2,4 miljoner.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.