nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stort steg för energideklarationer

  • Annons 1

SWEDAC uppger att man nu har ackrediterat ett tiotal kontrollorgan som ska utföra energideklarationer för byggnader. Ytterligare ett antal företag ska utföra korrigeringar innan de kan godkännas. Hittills har 74 företag ansökt om ackreditering.

– Vi tar företagen i turordning efter det att kompletta ansökningar har kommit in och att vår offert för insyn accepterats. Vi insynar nu tre till fyra nya företag i veckan, säger Thomas Neldén, enhetschef för Anläggningar och installationer på SWEDAC, i ett pressmeddelande.

SWEDAC har också ackrediterat samtliga fyra certifieringsorgan som ansökt om att få utföra certifiering av energiexperter.

– I takt med att fler och fler kontrollorgan blir ackrediterade kan det verkliga arbetet med att energideklarera byggnader i landet ta fart, konstaterar Thomas Neldén.

Flerbostadshus ska enligt lag vara energideklarerade senast den 31 december 2008. Från och med den 1 januari 2009 ska villor som säljs vara energideklarerade. Fastighets- och villaägare måste anlita ett ackrediterat kontrollorgan som utfärdar en energideklaration. Fastighetsägaren ansvarar för att energideklarationen blir utförd.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.