nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Stort genomslag för anti-miljö lobbyister

Trots att de säger sig vara engagerade i att stoppa klimatförändringen lägger så många som 77 procent av världens 500 största företag resurser på lobbygrupper som vill sätta stop för tuffare miljölagstiftning.

  • Annons 1

Det visar en rapport från University of Westminister som släpptes i förra veckan. 77 procent av världens 500 största företag använder enligt rapporten lobbygrupper för att urvattna lagförslag på miljöområdet. Ofta rör det sig om handelsorganisationer som har ett stort inflytande då de representerar många företag och därmed också många arbetstillfällen. Enligt rapporten kan de därför ta sig in i maktens centrum och få politikernas öra.

Två sådana företag som driver motstridiga budskap är BASF och Solvay, skriver Euroactive. De är med i lobbygruppen CEFIC som jobbar för billig energi och exploatering av skiffergas. De är också medlemmar i WBCSD, World Business Council for Sustainable Development som jobbar för hållbara affärer.

Stort inflytande

Enligt rapporten har lobbygrupper och därmed företag ett stort inflytande över den politik som förs i Europa. Därför är det viktigt att även de progressiva företagen ligger på och pushar för effektivare miljölagstiftning som mildrar klimatförändringarna.I Sverige är Hagainitiativet ett sådant forum som nyligen aviserade att de vill gå längre än regeringen på klimatområdet. Istället för ett nollutsläpp av växthusgaser till 2050 som den förra regeringen satt som ambition, vill de ha detta genomfört redan 2030.

Enligt en artikel i SvD har Sverige i nuläget den tredje lägsta skattenivån i EU sett till total skattekvot, med en nivå på 5,3 procent. För att komma upp i samma nivå som Danmark som ligger i EU-toppen när det gäller intäkter från miljöskatter, krävs en skatteväxling på 40 miljarder.

Här hittar du rapporten från University of Westminister

PSI Report_Lobbying by Trade Associations on EU Climate Policy

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.