nr-logo

Hållbarhet i praktiken

100 miljarder euro att spara

Europa kan spara 100 miljarder euro om året, bara genom att ta vara på den energi som redan finns.

Sven Werner talar på Worldbioenergy i Jönköping.
  • Annons 1

Det menar Sven Werner från Halmstad universitet som leder EU-projektet Heat Roadmap Europe. Vi är för dåliga på att ta hand om värmeöverskottet från industrin, konstaterade han under konferensen Worldbioenergi på Elmia i Jönköping förra veckan. Ett exempel som han gav är Antwerpen i Nederländerna. Det är en stor industristad, som skulle vinna mycket på att satsa på fjärrvärme.

– Idag tar man inte tillvara värmeöverskottet från industrin. Förlusterna är fem gånger större än vad resten av Antwerpen förbrukar, förklarade han på konferensen.

Slöseriet är stort över hela Europa och här finns potential att spara 100 miljarder om året enligt Sven Werner.

– Vi behöver ett skifte i synen på ekonomin. Med dagens höga oljepriser är tiden den rätta att växla om från höga bränslekostnader till stora investeringar, sade han.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.