nr-logo

Tidningen för miljöproffs

100 miljarder euro att spara

Europa kan spara 100 miljarder euro om året, bara genom att ta vara på den energi som redan finns.

Sven Werner talar på Worldbioenergy i Jönköping.
Sven Werner talar på Worldbioenergy i Jönköping.
  • Annons 1

Det menar Sven Werner från Halmstad universitet som leder EU-projektet Heat Roadmap Europe. Vi är för dåliga på att ta hand om värmeöverskottet från industrin, konstaterade han under konferensen Worldbioenergi på Elmia i Jönköping förra veckan. Ett exempel som han gav är Antwerpen i Nederländerna. Det är en stor industristad, som skulle vinna mycket på att satsa på fjärrvärme.

– Idag tar man inte tillvara värmeöverskottet från industrin. Förlusterna är fem gånger större än vad resten av Antwerpen förbrukar, förklarade han på konferensen.

Slöseriet är stort över hela Europa och här finns potential att spara 100 miljarder om året enligt Sven Werner.

– Vi behöver ett skifte i synen på ekonomin. Med dagens höga oljepriser är tiden den rätta att växla om från höga bränslekostnader till stora investeringar, sade han.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.