nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Störst förtroende för Miljöpartiet i klimatfrågan

Miljöpartiet ligger hästlängder före de andra partierna i förtroende från väljarna när det gäller klimatfrågan. 43 procent av svenskarna litar mest på Miljöpartiet enligt en undersökning.

  • Annons 1

I september fick 1 000 personer frågan ”Vilket politiskt parti känner du störst förtroende för när det gäller klimatfrågan?”. Det visade sig att majoriteten svarade Miljöpartiet på den frågan, med 43 procent. Glappet är stort till de övriga partierna. Moderaternas hamnar på en andraplats med 7 procent, tätt följt av Socialdemokraterna, 6 procent, och Centerpartiet, 5 procent. Det visar den Sifoundersökning som pr-byrån Westander beställt.

– I riksdagsvalet 2014 kan klimatfrågan för första gången bli en viktig valfråga, eftersom FN:s klimatpanel presenterar sina nya utvärderingsrapporter hösten 2013 och våren 2014, säger Jessica Henryson, klimatexpert på Westander Klimat och Energi.

Också bland regeringsalliansens väljare är förtroendet störst för Miljöpartiet i klimatfrågan. 36 procent av de borgerliga partiernas väljare känner störst förtroende för Miljöpartiet, vilket kan jämföras med 15 procent för Moderaterna och 10 procent för Centern. Förtroendet för det egna partiets klimatpolitik är lägst i Sverigedemokraterna med 6 procent och Folkpartiet med 14 procent.

– Centern och Moderaterna måste driva en mer offensiv klimatpolitik om de ska lyckas bryta Miljöpartiets förtroendeövertag bland väljarna i klimatfrågan, säger Jessica Henryson.

32 procent av de som svarade på undersökningen var tveksamma eller visste inte vilket parti de hade störst förtroende för.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.