nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Storbritannien öppnar för omtvistad skiffergasbrytning

Ett stort område i Storbritannien öppnas nu upp för exploatering av skiffergas. Enligt regeringen skapar detta 64 000 nya jobb, men enligt miljörörelsen kommer protesterna att bli massiva.

  • Annons 1

I februari i år skrev Miljö & Utveckling om Tysklands planer på att öppna upp för brytning av skiffergas. Nu går Storbritannien på samma linje. Det handlar om ett större område kring Yorkshire, cirka 2700 kvadratkilometer, där regeringen nu erbjuder nya licenser. Enligt miljörörelsen kommer detta att skapa hundratals konflikter och protester i området.

Många länder kikar just nu med stort intresse på skiffergas eftersom tekniken möjliggör låga energipriser, minskar beroendet från omvärlden och skapar nya arbetstillfällen. Men tekniken är omtvistad. Ett dilemma som följer i skiffergasutvinningens fotspår är de omfattande vattenföroreningarna som ökar trycket på redan utsatta vattenreserver världen över. Särskilt eftersom vattnet blir så förorenat att det inte kan komma tillbaka in i det vanliga kretsloppet igen.

I USA är skiffergasen redan en viktig del i energimixen. Enligt Barack Obamas administration reducerar användning av skiffergas metanutsläppen från olje- och gasindustrin med 40-45 procent jämfört med 2012. De menar därmed att detta vara en väg att gå för att minska koldioxidutsläppen och stoppa klimatförändringarna, skriver Euroctive.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.