nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Storbritannien öppnar för omtvistad skiffergasbrytning

Ett stort område i Storbritannien öppnas nu upp för exploatering av skiffergas. Enligt regeringen skapar detta 64 000 nya jobb, men enligt miljörörelsen kommer protesterna att bli massiva.

  • Annons 1

I februari i år skrev Miljö & Utveckling om Tysklands planer på att öppna upp för brytning av skiffergas. Nu går Storbritannien på samma linje. Det handlar om ett större område kring Yorkshire, cirka 2700 kvadratkilometer, där regeringen nu erbjuder nya licenser. Enligt miljörörelsen kommer detta att skapa hundratals konflikter och protester i området.

Många länder kikar just nu med stort intresse på skiffergas eftersom tekniken möjliggör låga energipriser, minskar beroendet från omvärlden och skapar nya arbetstillfällen. Men tekniken är omtvistad. Ett dilemma som följer i skiffergasutvinningens fotspår är de omfattande vattenföroreningarna som ökar trycket på redan utsatta vattenreserver världen över. Särskilt eftersom vattnet blir så förorenat att det inte kan komma tillbaka in i det vanliga kretsloppet igen.

I USA är skiffergasen redan en viktig del i energimixen. Enligt Barack Obamas administration reducerar användning av skiffergas metanutsläppen från olje- och gasindustrin med 40-45 procent jämfört med 2012. De menar därmed att detta vara en väg att gå för att minska koldioxidutsläppen och stoppa klimatförändringarna, skriver Euroctive.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.