nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Storbritannien går före i klimatkampen

Storbritannien blir först i världen som i en lag förbinder sig att sänka koldioxidutsläppen. Lagförslaget går ut på att bindande nivåer ska fastställas för hur mycket växthusgaser som får släppas ut vid olika år i framtiden. Den regering som misslyckas riskerar att straffas i domstol.

  • Annons 1

Lagen är kraftfull, för 2020 föreslås en sänkning med 26–32 procent jämfört med 1990 års nivå, klart hårdare krav en de 20 procent som EU nyligen kom överens om för hela unionen. Parlamentet ska besluta om femåriga koldioxidbudgetar för minst 15 år framåt. 2050 ska utsläppen i Storbritannien ha minskat med 60 procent. Politikerna är i stort sett överens om att stifta en skarp klimatlag.

Men det konservativa Torypartiet kräver att det sätts årliga mål för utsläppsminskningarna. Miliband kontrar med att femårsgränser med en horisont på femton år ger industrin den stabilitet som behövs för att investera. Lagen går troligen igenom i sommar och träder i kraft redan nästa år. Parlamentet kan till och med komma att skärpa lagen ytterligare eftersom både de konservativa och det andra oppositionspartiet, liberalerna, trycker på för en skärpning.

Individuella kol-kreditkort kan bli verklighet

Men en hård utsläppslag är inte det enda som är på gång i Storbritannien. Miljöminister David Miliband undersöker också idén med ett personligt koldioxidkonto som ett nytt styrmedel i klimatpolitiken. Han vill gärna införa systemet, eftersom det är enkelt att förstå och belönar sparsamhet. Miliband tror att britterna kan få sina första kol-kreditkort redan inom fem år.

I ett system med personliga koldioxidkonton sätts ett tak för invånarnas gemensamma utsläpp. Utsläppsrätterna fördelas sedan lika så att alla för samma kvot. Det gemensamma taket och därmed också de individuella kvoterna kan sedan sänkas steg för steg i kampen för sänkta utsläpp. Systemet kan behövas – uppemot hälften av dagens utsläpp i Storbritannien står befolkningen för.

I systemet kan den som använder upp sin kvot och behöver fler utsläppsrätter, till exempel den som flyger mycket eller långt, köpa dem av någon som lever koldioxidsnålt.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.