nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stora vinster med bränslesnåla bilar

  • Annons 1

Om varje nybilsköpare konsekvent valde den trafiksäkraste och bränslesnålaste bilen i varje storleksklass, skulle svenska folkets bränslenota minska med 10 miljarder kronor per år, koldioxidutsläppen minska med 20 procent samtidigt som färre bilister skulle skadas i trafiken. Detta hävdar Vägverket.

– Det är viktigt att bilbranchen gör det lätt för konsumenterna att kunna välja säkra och miljöanpassade bilar. Därför skulle jag välkomna ett större utbud av denna typ av bilar. Jag vet av egen erfarenhet hur svårt det är att hitta en bränslesnål och säker bil med rätt utrustning, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö i ett pressmeddelande.

De bilar som rullar i Sverige i dag drar 18-19 procent mer bränsle än genomsnittet för EU och släpper därför ut motsvarande mer koldioxid.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.