nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stora utmaningar hotar Europas energiförsörjning

Instabilitet på den europeiska gas- och elmarknaden hotar regionens framtida elförsörjning, enligt en ny rapport från Capgemini.

  • Annons 1

Capgeminis årliga rapport om Europas energimarknad, European Energy Market Observatory (EEMO), visar att regionens framtida energiförsörjning kan vara hotad på grund av instabilitet på den europeiska gas- och elmarknaden. Finanskris, avregleringar samt EU:s klimat- och energipaket är några av anledningarna.

EU:s 2020 mål gällande 20 procent förnybara energikällor har lett till subventionerade investeringar inom området, och med en minskad el- och gasförbrukning står energibranschen i Europa inför stora utmaningar. År 2012 minskade elförbrukningen i Europa med 0,2 procent och med 1,2 procent under första halvåret 2013 jämfört med föregående år. Gaskonsumtionen minskade ännu mer, 2,2 procent, men har stabiliserats under första halvåret 2013.

De låga gaspriserna i USA har dessutom lett till ett överskott av kol som exporteras till Europa, med fallande kolpriser som följd. Detta har lett till en större satsning på kol jämfört med gas i Europa.

På grund av denna utveckling, satsningar inom förnyelsebara energikällor och med avsaknaden av storskalig lagring av energi står nätdriften inför nya utmaningar. Balansen mellan efterfrågan och utbud blir mer komplicerad eftersom förnyelsebara källor idag bidrar med en flyktig produktion som är svår att planera. Det leder till dubbelriktade och oförutsägbara energiflöden vilket måste förvaltas effektivt genom smarta elnät som kan hantera energin men även relevant information från bland annat smarta mätare.

– På lång sikt måste energibranschen göra betydande investeringar som ersätter nedläggningshotade gas- och kolkraftverk och bygga smarta elnät som klarar av en framtida energiomställningspolitik, säger Anders Barsch, sektorchef för Energi och Utilities på Capgemini Sverige i en presskommentar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.