nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stora skillnader i hur miljötillsynen bedrivs

Hur miljötillsynen genomförs varierar runt om i landet. Det visar en undersökning från Naturvårdsverket.

  • Annons 1

Varje år gör Naturvårdsverket en utvärdering av hur tillsynen av miljöbalkens regler fungerar och lämnar förslag på förbättringar till regeringen. I år har uppföljningen varit extra omfattande. Samtliga länsstyrelser och 90 procent av alla kommuner har svarat på frågor om vilka förutsättningar de har att bedriva miljöbalkstillsyn och hur de genomför denna. Skillnaderna är stora.

Kunskap varierar

Exempelvis är den kompetens och erfarenhet som finns kring tillsynsfrågor ojämnt fördelad över landet. De allra flesta bedömer att de genomför mellan 75 och 100 procent av den tillsyn som de planerat för i behovsutredningen, men svaren varierar. Generellt har många kommuner svårt att hitta finansiering för tillsynen. 77 av 217 kommuner har en kostnadstäckning på mellan 30 och 60 procent. För 19 kommuner ser det ännu värre ut.

Regeringen tillsatte en utredning i april som ska se över svensk miljötillsyn när det gäller organisation, ansvarsfördelning och sanktionssystem.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.