nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Stora skillnader i hur miljötillsynen bedrivs

Hur miljötillsynen genomförs varierar runt om i landet. Det visar en undersökning från Naturvårdsverket.

  • Annons 1

Varje år gör Naturvårdsverket en utvärdering av hur tillsynen av miljöbalkens regler fungerar och lämnar förslag på förbättringar till regeringen. I år har uppföljningen varit extra omfattande. Samtliga länsstyrelser och 90 procent av alla kommuner har svarat på frågor om vilka förutsättningar de har att bedriva miljöbalkstillsyn och hur de genomför denna. Skillnaderna är stora.

Kunskap varierar

Exempelvis är den kompetens och erfarenhet som finns kring tillsynsfrågor ojämnt fördelad över landet. De allra flesta bedömer att de genomför mellan 75 och 100 procent av den tillsyn som de planerat för i behovsutredningen, men svaren varierar. Generellt har många kommuner svårt att hitta finansiering för tillsynen. 77 av 217 kommuner har en kostnadstäckning på mellan 30 och 60 procent. För 19 kommuner ser det ännu värre ut.

Regeringen tillsatte en utredning i april som ska se över svensk miljötillsyn när det gäller organisation, ansvarsfördelning och sanktionssystem.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.