nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Stora skillnader i hur miljötillsynen bedrivs

Hur miljötillsynen genomförs varierar runt om i landet. Det visar en undersökning från Naturvårdsverket.

  • Annons 1

Varje år gör Naturvårdsverket en utvärdering av hur tillsynen av miljöbalkens regler fungerar och lämnar förslag på förbättringar till regeringen. I år har uppföljningen varit extra omfattande. Samtliga länsstyrelser och 90 procent av alla kommuner har svarat på frågor om vilka förutsättningar de har att bedriva miljöbalkstillsyn och hur de genomför denna. Skillnaderna är stora.

Kunskap varierar

Exempelvis är den kompetens och erfarenhet som finns kring tillsynsfrågor ojämnt fördelad över landet. De allra flesta bedömer att de genomför mellan 75 och 100 procent av den tillsyn som de planerat för i behovsutredningen, men svaren varierar. Generellt har många kommuner svårt att hitta finansiering för tillsynen. 77 av 217 kommuner har en kostnadstäckning på mellan 30 och 60 procent. För 19 kommuner ser det ännu värre ut.

Regeringen tillsatte en utredning i april som ska se över svensk miljötillsyn när det gäller organisation, ansvarsfördelning och sanktionssystem.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.