nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stora pengar till forskning om konstgjord fotosyntes

  • Annons 1

Ett nybildat forskarnätverk med namnet Solar-H får 16 miljoner kronor från EU för sin forskning om konstgjord fotosyntes.

Växternas fotosyntes har länge studerats i syfte att förstå de bakomliggande mekanismerna som skapar fotosyntesen. Exempelvis producerar vissa alger, cyanobakterier vätgas av vatten med hjälp av energi från solen och skulle man kunna härma den processen skulle man kunna skapa vätgas av vatten, utan några föroreningar som följd. Nätverket leds från Uppsala Universitet av professor Stenbjörn Styring.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.