nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stora pengar till forskning om konstgjord fotosyntes

  • Annons 1

Ett nybildat forskarnätverk med namnet Solar-H får 16 miljoner kronor från EU för sin forskning om konstgjord fotosyntes.

Växternas fotosyntes har länge studerats i syfte att förstå de bakomliggande mekanismerna som skapar fotosyntesen. Exempelvis producerar vissa alger, cyanobakterier vätgas av vatten med hjälp av energi från solen och skulle man kunna härma den processen skulle man kunna skapa vätgas av vatten, utan några föroreningar som följd. Nätverket leds från Uppsala Universitet av professor Stenbjörn Styring.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.