nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stora it-företag ska bli energisnålare

Itk-sektorn står för över åtta procent av EU:s elförbrukning. Nu ansluter en rad stora företag till gemensamma uppförandekoder.

  • Annons 1

Sektorn för informations- och kommunikationsteknik är en riktig energislukare och förbrukning och utsläpp förväntas stiga kraftigt de kommande tio åren.

För att minska branschens miljöpåverkan har Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum tagit fram frivilliga uppförandekoder. Under konferensen ICT 2010 Digitally Driven i Bryssel som hölls nyligen anslöt ytterligare 16 företag till löftet att följa koderna och på så vis minska sin miljöpåverkan. Åtgärderna kan få ner ett enskilt företags elförbrukning till hälften.

Bland annat finns en uppförandekod för bredband och en för datorcentrum. I uppförandekoden för bredbandsutrustning från 2007 ingår högsta tillåtna elförbrukning i både hushållen och i telekomoperatörernas stationer för olika typer av utrustning. Här är lågenergiprodukter nyckeln.

I uppförandekoden för datorcentrum ingår design, upphandling och drift inom exempelvis programvara, it-arkitektur och it-infrastruktur.

Ett svenskt företag som anslöt sig var Telia Sonera, som nu ska följa uppförandekoden om bredband.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4