nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stora it-företag ska bli energisnålare

Itk-sektorn står för över åtta procent av EU:s elförbrukning. Nu ansluter en rad stora företag till gemensamma uppförandekoder.

  • Annons 1

Sektorn för informations- och kommunikationsteknik är en riktig energislukare och förbrukning och utsläpp förväntas stiga kraftigt de kommande tio åren.

För att minska branschens miljöpåverkan har Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum tagit fram frivilliga uppförandekoder. Under konferensen ICT 2010 Digitally Driven i Bryssel som hölls nyligen anslöt ytterligare 16 företag till löftet att följa koderna och på så vis minska sin miljöpåverkan. Åtgärderna kan få ner ett enskilt företags elförbrukning till hälften.

Bland annat finns en uppförandekod för bredband och en för datorcentrum. I uppförandekoden för bredbandsutrustning från 2007 ingår högsta tillåtna elförbrukning i både hushållen och i telekomoperatörernas stationer för olika typer av utrustning. Här är lågenergiprodukter nyckeln.

I uppförandekoden för datorcentrum ingår design, upphandling och drift inom exempelvis programvara, it-arkitektur och it-infrastruktur.

Ett svenskt företag som anslöt sig var Telia Sonera, som nu ska följa uppförandekoden om bredband.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.