nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Utfiskning, uppvärmning, försurning, övergödning, syrefria bottnar och intensiv användning av kustvatten är fenomen som kan observeras i samtliga världshav. FOTO: Flickr/Let Ideas Compete

Stora brister i skyddet av Östersjön

I en ny rapport kritiserar WWF Östersjöländerna. Inget av länderna är i närheten av att genomföra de åtgärder som krävs för att nå målet om ett välmående Östersjön 2021, skriver organisationen.

  • Annons 1

Av 58 viktiga åtgärder har Östersjöländerna bara uppnått 16. Det konstaterar WWF i rapporten Östersjöbaromentern 2018, som är en dyster läsning. Av de nio länderna är Sverige minst dåligt, medan Ryssland placerar sig längst ned på listan. Inget av länderna tycks dock klara sina mål till 2021.

En viktig fråga är övergödningen. Inom det området har bara en åtgärd genomförts, att identifiera landområden med stort näringsläckage.

– Problematiken med övergödning är allvarlig, liksom att det är så pass stora områden där bottnarna är döda, säger Anders Alm, Östersjöexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Det värsta är att det inte har blivit bättre på senare år.

Utsläppen var som högst på 1980-talet, för att sedan vända nedåt. I dag är utsläppen tillbaka på 1950-talets nivå. Men ändå förbättras inte läget.

– Man är nog lite besviken för att åtgärderna inte har räckt till trots att man gjort så stora investeringar i reningsverk etcetera, säger Anders Alm.

Han framhåller att länderna behöver agera och göra mer än vad man redan kommit överens om. Men sannolikheten för att det skulle hända tycks vara låg.

– Inte ens Sverige genomför vad vi har lovat. Det är verkligen konstigt, säger Anders Alm, som menar att det viktigaste just nu är att den svenska regeringen står upp för och genomfört det som utlovats.

Rapporten finns att läsa här.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.