nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Grundvattennivåerna är mycket under de normala i större delen av landet. FOTO: Shutterstock

Stor risk för akut vattenbrist 

Tillgången på dricksvatten kommer att bli begränsad på många håll i landet i sommar. Flera svenska kommuner har redan infört bevattningsförbud.

  • Annons 1

Grundvattennivåerna är mycket under de normala i större delen av landet, enligt SMHI.

Eksjö, Örebro, Laholm, Karlskrona, Gotland och Öland är några av de kommuner och regioner som redan behövt vidta åtgärder för att förhindra akut brist på bland annat dricksvatten i sommar.

– Förutsättningarna inför sommaren är de värsta på många år. Det kan delvis bero på en naturlig variation, vi hade låga nivåer även på 1970- och 1990-talen. Men det kan också bero på klimatförändringar, säger Bo Thunholm, på Sveriges geologiska undersökning, SGU, till tidningen Hav & Vatten.

Bevattningsförbud är bara en kortsiktig lösning, på lång sikt krävs lösningar som avsaltning av havsvatten, helikopterspaning efter dricksvatten och våtmarksrestaurering. Gotland var först ut med en större anläggning för avsaltning av havsvatten förra sommaren.

I år invigs en anläggning med en kapacitet på 3 000 dygnskubikmeter vatten i Borgholm på Öland. Även Mörbylånga har en anläggning på gång.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sverige bäst på jämställdhet

Sverige är bäst i Europa på jämställdhet. Det visar färska siffror från det det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Men även om Sverige ligger i topp så finns det stora utmaningar under ytan.

Christoffer Bergfors årets hållbara ledare

Hamburgerkedjan Max Burgers vice vd Christoffer Bergfors har utnämnts till årets hållbara ledare av nätverket för Hållbart Näringsliv.
– Det känns fantastiskt kul och ger mig en sporre att göra mer och visa att det går att göra hållbarhet lönsamt, sade Christoffer Bergfors under prisceremonin.