nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stor potential för energieffektivisering

  • Annons 1

Det är lönsamt att satsa på energieffektivisering, det framgår av Energieffektiviseringsutredningens delbetänkande ”Ett energieffektivare Sverige” , som presenterades idag. Utredningen ger förslag på ett trettiotal möjliga styrmedel som kan användas för att energieffektivisera mer. Bland annat handlar det om hur informationen om energieffektivisering kan förstärkas och om hur den offentliga sektorn kan vara förebild för andra aktörer.

Utgångspunkten är att Sverige ska nå upp till EUs energieffektiviseringsdirektiv som innebär att vi ska ha minskat vår energianvändning med minst 9 procent till år 2016 och göra nationella handlingsplaner för hur det ska gå till.

– Vi ska inte nöja oss med att EU-målet nås. Med en så stor lönsam effektiviseringspotential finns skäl att gå längre och bestämma ett ambitiösare besparingsmål än vad EU kräver. För det talar både ekonomiska faktorer och hänsynen till miljön, säger regeringens särskilde utredare Tomas Bruce.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.