nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stor polisinsats ska hjälpa Nordkalk

Ett 70-tal specialtränade poliser kom i söndags till Gotland för att hjälpa till vid Nordkalks röjning för det planerade kalkbrottet i Bunge. Enligt polisen ska de både se till att företagets avverkning inte stoppas och att demonstranterna får protestera.

  • Annons 1

Polisbussar och två stora maskiner är på plats i Ojnareskogen, berättar en av demonstranterna, Simon Rosén, för nätsajten Hela Gotland nu på morgonen.

Nordkalk har fått tillstånd för att röja i skogen där det planerade kalkbrottet ska ligga. Frågan har varit omtvistad länge och efter att Mark- och miljööverdomstolen i juli gav Nordkalk rätt har både Nturskyddsföreningen och Naturvårdsverket överklagat till Högsta domstolen.

I söndags kom cirka 70 poliser till Gotland för att hjälpa till med insatsen. Enligt Hela Gotland, som var på plats på polisens presskonferens, menar polisen att det både handlar om att säkerställa att Nordkalks verksamhet kan fortgå och att demonstranterna tillåts protestera. Poliserna ser till att demonstranterna befinner sig på ett säkerhetsavstånd från maskinerna och har även upprättat ett avspärrat område som de förbjuder tillträde till.

– Vi har förberett för att vi skall kunna hålla säkerhetsavståndet så att ingen skadar sig. Men maskinerna är inte igång ännu. Det är röjningen för hand som är avslutad nu, säger polisens pressinformatör Dan Paulsen till Hela Gotland.

I ett pressmeddelande säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, så här:

– Det vore djupt beklagligt om regeringens urholkade miljölag genomdrivs av en polisinsats mot Fältbiologerna. Även om Nordkalk för stunden har tillstånd att förstöra området har de unga demonstranterna inte bara moraliskt rätt, utan även stöd i EU:s miljörätt. Det vore tragiskt om samhället inte möter engagemanget på annat sätt än med polis. Bäst vore om Nordkalk inväntar HD:s och EU-kommissionens utlåtanden, då kan polisen åka hem igen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.