nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stor polisinsats ska hjälpa Nordkalk

Ett 70-tal specialtränade poliser kom i söndags till Gotland för att hjälpa till vid Nordkalks röjning för det planerade kalkbrottet i Bunge. Enligt polisen ska de både se till att företagets avverkning inte stoppas och att demonstranterna får protestera.

  • Annons 1

Polisbussar och två stora maskiner är på plats i Ojnareskogen, berättar en av demonstranterna, Simon Rosén, för nätsajten Hela Gotland nu på morgonen.

Nordkalk har fått tillstånd för att röja i skogen där det planerade kalkbrottet ska ligga. Frågan har varit omtvistad länge och efter att Mark- och miljööverdomstolen i juli gav Nordkalk rätt har både Nturskyddsföreningen och Naturvårdsverket överklagat till Högsta domstolen.

I söndags kom cirka 70 poliser till Gotland för att hjälpa till med insatsen. Enligt Hela Gotland, som var på plats på polisens presskonferens, menar polisen att det både handlar om att säkerställa att Nordkalks verksamhet kan fortgå och att demonstranterna tillåts protestera. Poliserna ser till att demonstranterna befinner sig på ett säkerhetsavstånd från maskinerna och har även upprättat ett avspärrat område som de förbjuder tillträde till.

– Vi har förberett för att vi skall kunna hålla säkerhetsavståndet så att ingen skadar sig. Men maskinerna är inte igång ännu. Det är röjningen för hand som är avslutad nu, säger polisens pressinformatör Dan Paulsen till Hela Gotland.

I ett pressmeddelande säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, så här:

– Det vore djupt beklagligt om regeringens urholkade miljölag genomdrivs av en polisinsats mot Fältbiologerna. Även om Nordkalk för stunden har tillstånd att förstöra området har de unga demonstranterna inte bara moraliskt rätt, utan även stöd i EU:s miljörätt. Det vore tragiskt om samhället inte möter engagemanget på annat sätt än med polis. Bäst vore om Nordkalk inväntar HD:s och EU-kommissionens utlåtanden, då kan polisen åka hem igen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.