nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Stor klimatpotential i massaindustrin

Massa- och pappersindustrin skulle kunna minska minska koldioxidutsläpp och samtidigt öka företagens lönsamhet. Men störst miljönytta innebär ekonomisk osäkerhet. Det visar en avhandling vid Chalmers.

  • Annons 1

Massa- och pappersindustrin står för ungefär hälften av industrins energianvändning. Johanna Jönsson har i sin doktorsavhandling analyserat sex utvecklingsvägar för industrin ur ett både ekonomiskt och klimatmässigt perspektiv. Dessa är: Ökad elproduktion, export av bark, export av värme för fjärrvärmeproduktion, förgasning av svartlut, uttag av lignin och avskiljning och lagring av koldioxid.

De första tre är beprövade tekniker som i viss utsträckning redan används, medan de tre senare är tekniker under utveckling. Och det är de tre som är under utveckling som är bäst när det gäller att minska koldioxidutsläppen. Samtidigt är de tre beprövade teknikerna bättre ur ett kort ekonomiskt perspektiv.

Mest effektiv är avskiljning och lagring av koldioxid, CCS, men det är tveksamt om utbyggnad av infrastruktur är ekonomiskt försvarbart.

Massa- och pappersindustrin har sin tyngdpunkt i Sverige och Finland, medan resten av Europas koldioxidutsläpp från industrier och kraftverk är koncentrerade till norra kontinenten och södra England. De flesta massa- och pappersverken ligger dessutom långt ifrån de havsområden som är påtänkta för lagring av koldioxiden.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.