nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Stopp för Nordkalks avverkning

Länsstyrelsen på Gotland uppmärksammar nu att Nordkalks planerade avverkning är större än vad som tidigare framkommit i en dom. Nu stoppas verksamheten medan frågan utreds.

  • Annons 1

Länsstyrelsen på Gotland har nu gett Nordkalk ett föreläggande som innebär att skogsavverkningen i Ojnareskogen avbryts. Anledningen är att länsstyrelsen har uppmärksammat att omfattningen av den planerade avverkningen om cirka 60 hektar är större än det som angivits i underlaget till Mark- och miljööverdomstolens dom. I domen uppgav Nordkalk sju till åtta hektar avverkning i den inledande fasen.

Nu vill länsstyrelsen att företaget ska redovisa vilka områden som redan avverkats och hur planerna ser ut framöver. Därtill ska Nordkalk redovisa kväveläckage till vatten som den kommande avverkningen kan innebära. Avverkningen stoppas tills uppgifterna har redovisats.

Enligt Helagotland.se kritiserar Nordkalk landshövding Cecilia Schelin Seidegård för att ställa sig på aktivisternas sida. Men detta förnekas av Schelin Seidegård som istället menar att hon vädjat till en timeout för att situationen höll på att spåra ur. Landshövdingen leder arbetet på länsstyrelsen.

I ett pressmeddelande skriver Nordkalk att underleverantören Mellanskog efter påtryckningar från landshövdingen valt att avbryta den pågående avverkningen i Bunge i avvaktan på Högsta domstolens besked om prövningstillstånd. Därtill skriver företaget att man kommer att se över vilka andra anläggningsarbeten man kan ta itu med omgående då tidtabellen är pressad.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.