nr-logo

Hållbarhet i praktiken

H.M. Konugen tar emot en uppackad solcellspanel. melker@dahlstrand.se +46-70 630 20 88 FOTO: Melker Dahlstrand

Stockholms slott får solpaneler

Nu får det första kungliga slottet i Europa solcellspaneler på taket. De 600 panelerna väntas stå för 12 procent av slottets årliga elförbrukning.

  • Annons 1

Anläggningen väntas ge en årlig produktion på cirka 170 megawattimmar.

År 2010 föddes idén om att förse taket på Stockholms slott med solceller. Eftersom slottet är en historisk byggnad med mycket höga kulturvärden var det dock inte självklart att tillståndsmyndigheten Riksantikvarieämbetet skulle säga ja.

– Efter många diskussioner om för- och nackdelar enades vi om att vi skulle sätta upp en provyta på en liten del av Norra längans tak. Dels för att se hur solcellspanelen skulle se ut på plats men också för att se vilken effekt som skulle kunna uppnås, säger Lotta Günther, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Anläggningen består av cirka 600 paneler med en totalyta på cirka 1 000 kvm. Solcellerna kommer att placeras på hela Norra längans tak, samt på norra delen av Västra och Östra längans tak.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.